روتیواتور چیست؟

روزهای حفاری، شخم زدن و خاک ورزی در کشاورزی به صورت دستی به پایان رسیده است. دیگر خداحافظی کرده ایم با کمردردها و تمام فشار های روحی و جسمی ناشی از کارهای دستی که در مزرعه کشاورزی انجام می شد. امروزه با اختراع و پیشرفت چشمگیر ماشین آلات کشاورزی، آماده سازی بستر محصولات زراعی برای ما ساده و حتی لذت بخش شده است. روتیواتور یکی از این دستگاه ها است که می توانیم با خرید روتیواتور با چنگ زدن خاک خداحافظی کنیم. در ادامه به معرفی، کاربرد و انواع دستگاه روتیواتور می پردازیم.

روتیواتور چیست؟

روتیواتور (Rotavator) که به آن گاوآهن دوار نیز گفته می شود، یک ماشین خاکورزی است که برای شخم زدن زمین کشاورزی توسط تعدادی تیغه که خاک را برش می دهد و سپس پودر، مخلوط و صاف می کند، استفاده می شود. روتیواتور توسط تراکتور کشیده می شود که برای آماده سازی بستر بذر و حتی برای حذف و مخلوط کردن بقایای محصولاتی مثل ذرت و گندم کاربرد دارد. استفاده از روتیواتور، به بهبود سلامت خاک و صرفه جویی در مصرف سوخت، هزینه و زمان کمک می کند.

نحوه کارکرد روتیواتور به چه شکل است؟

کار اصلی دستگاه روتیواتور، مانند دستگاه های کولتیواتور و تیلر، خاک برداری زمین است. از آن برای آماده سازی خاک قبل از کاشت یا بعد از برداشت محصولات استفاده می شود. روتیواتور که به پشت تراکتور اضافه می شود، شامل یک محور مرکزی است که به آن چندین شاخه یا دنده متصل است. شاخه ها داراری تیغه هایی برنده هستند که به صورت دورانی حرکت می کنند و خاک را تا عمق معینی می برند.

پس از اتصال روتیواتور به پشت تراکتور و دریافت نیرو از آن، تیغه های آن به دور محور خود با سرعت زیادی می چرخند. سپس با حرکت تراکتور رو به جلو،  تیغه ها به سطح زمین کشیده شده و خاک را شکاف می دهد و کلوخه ها را پودر می کنند.

ویژگی های قابل توجه روتیواتور

روتیواتور علاوه بر خاکورزی اولیه که و آماده سازی زمین برای کاشت، ویژگی های قابل توجه دیگری نیز دارد:

صرفه جویی در مصرف آب

حدود 60 درصد از آب مصرفی کشور صرف کشاورزی می شود. امروزه کمبود آب موجب اصلاحاتی در روش های خاکورزی و جلوگیری از زیر و رو شدن خاک شده است. در روش خاکورزی معمول، خاک توسط گاوآهن شکاف می خورد و زیر و رو می شود که همین امر موجب هدر رفتن مقدار زیادی از رطوبت خاک می شود. روتیواتور اصلا خاک را بر نمی گرداند و تنها خاک را در عمق می برد و مخلوط می کند که این عمل موجب می شود رطوبت خاک بیشتر حفظ شود.

صرفه جویی در منابع انسانی

کشاورزان با استفاده از روتیواتور این امکان را پیدا می کنند از تعداد کمتری کارگر استفاده کنند. این دستگاه به گونه ای طراحی شده است که تمامی مراحل آماده کردن خاک را انجام دهد. اعم از: برش و شکاف دادن زمین، از بین بردن کلوخه و ریشه های گیاهان، مخلوط کردن و هوادهی و در نهایت صاف کردن خاک. با خرید روتیواتور علاوه بر صرفه جویی در زمان، نیاز به نیروی انسانی کمتری هم پیدا می کنید.

نفوذپذیری بیشتر آب و هوا در خاک

برای هوادهی در خاک تا عمق 10 تا 15 سانتی متر از روتیواتور استفاده می شود. این دستگاه با نفوذ در خاک و خرد کردن دانه های خاک، باعث هوادهی و نفوذ بیشتر آب در خاک می شود. همچنین به دلیل حرکت چرخشی تیغه های آن، آب در لا به لای خاک بیشتر باقی می ماند.

از بین بردن کلوخه و ریشه گیاهان در خاک

با استفاده از روتیواتور خاک های کلوخه شده و علوفه های زیر خاک پودر می شوند و خاک شما به صورت کامل پذیرای بذر می شود.

عملکرد و بازدهی بهتر محصولات

با آماده شدن بستری مناسب، محصولات کاشته شده با کیفیت بیشتری تغذیه میشن و در نتیجه سودآوری بیشتری خواهید داشت. روتیواتور تمام اقدامات مورد نیاز برای بستری مناسب را برای شما فراهم می کند.

از بین بردن باقی مانده محصولات درو شده

پس از برداشت محصول، به طور معمول، بقایای گیاهان در سطح کشت باقی می ماند. به کمک روتیواتور می توانید آن ها را خرد کنید و علف های هرز را از بین ببرید.

انواع رتیواتور

روتیواتور ها به دو دسته ی دستی و پشت تراکتوری تقسیم می شوند:

 روتیواتور دستی

روتیواتور دستی برای خاکورزی اولیه است، از آن برای برداشتن علف های هرز کوچک و آماده سازی خاک زمین برای کشت از آن استفاده می شود. روتیواتور دستی حجم و وزن کمتری نسبت به روتیواتور پشت تراکتوری دارد. به همین دلیل، روتیواتور دستی به راحتی قابل حمل و استفاده در زمین های کوچک و با محدوده فضایی کمتر است. با این وجود، روتیواتور دستی محدودیت های زیادی دارد و نمی تواند نیاز های کشاورز را برای یک کشاورزی با کیفیت را بر طرف کند.

روتیواتور پشت تراکتوری

روتیواتور های پشت تراکتوری همان طور که از اسمشان پیداست، به پشت تراکتور متصل می شوند. این دسته از روتیواتورها از قدرت موتور بیشتری نسبت به روتیواتور های دستی برخوردارند و به راحتی زمین را آماده کشت می کنند و معمولا برای زمین های بزرگ و متوسط و حتی کوچک، از روتیواتور های پشت تراکتوری استفاده می شود.

روتیواتور های پشت تراکتوری گرچه هزیه بیشتری نسبت به روتیواتور های دستی دارند، اما با توجه به کم کردن کار فیزیکی، معمولا انتخاب اول کشاورزان هستنند.

انواع تیغه روتیواتور

روتیواتور تیغه هایی که عمدتا به شکل L یا C هستند دارد که بر روی یک شافت یا محور ثابت شده اند و توسط مدار توان دهی تراکتور حرکت می کنند.

روتیواتور ها از نظر تعداد تیغه متفاوت اند و هر کشاورز با توجه به سایز زمین، نیاز و بودجه خود، روتیواتور مورد نظر خود را انتخاب می کند. معمولا انتخاب کشاورزان روتیواتور هایی به تعداد پره های زیر است:

  • روتیواتور 24 پره
  • روتیواتور 28 پره
  • روتیواتور 30 پره
  • روتیواتور 32 پره
  • روتیواتور 48 پره
  • روتیواتور 54 پره
  • روتیواتور 60 پره
تیغه روتیواتور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره در مورد محصولات و خرید با ما تماس بگیرید

برای اطلاع از قیمت تماس بگیرید
تماس بگیرید
تایید